La Chaise Charles & Ray Eames - Designstoelen.org

La Chaise Charles & Ray Eames

La Chaise Charles & Ray Eames

La Chaise Charles & Ray Eames

La Chaise van het Amerikaanse ontwerpersechtpaar Charles & Ray Eames is een ontwerp uit 1948. De plexiglas kuip, en de vorm van een schelp waren natuurlijk revolutionair voor die tijd. De poten zijn van staal, en de voet is van hout.

Charles & Ray Eames ontwiepen La Chaise (wat natuurlijk gewoon Frans is voor ‘de stoel’) voor een ontwerpwedstrijd voor het MOMA in New York. De opdracht van de wedstrijd was om een goedkoop designmeubel te ontwerpen. Dat paste natuurlijk helemaal in die tijd van spaarzaamheid zo vlak na de oorlog. Er was grote behoefte aan goedkoop en ruimtebesparend meubilair. Dit was ook de reden waarom het MOMA besloot om een designwedstrijd uit te schrijven. In totaal werden maar liefste 3000 ontwerpen ingezonden. Het ontwerp van La Chaise bleek echter te duur te zijn om in productie te kunnen nemen. Charles & Ray Eames wonnen wel de tweede prijs in deze competitie, maar dat was niet voor het ontwerp van La Chaise, maar voor hun eveneens beroemd geworden “DAX” stoel. Feit is wel dat La Chaise van Charles & Ray Eames pas in 1990, dus 42 jaar nadat het ontwerp was gemaakt, in productie is genomen door het Zwitserse designmerk Vitra. Vitra vraagt tegenwoordig een goede 6000 euro voor een nieuw exemplaar van La Chaise. Het zou dus wel eens kunnen kloppen dat ook in 1948 het ontwerp van deze geweldige design stoel iets te duur was om voor goedkoop door te kunnen gaan.

De naam La Chaise betekent dus gewoon de stoel in het Frans. Toch zat er wel een diepere betekenis achter de naam. De Franse beeldhouwer Gaston Lachaise (1882 – 1935) ontwierp glooiende beelden van Rubense vrouwen. De vorm van een van zijn beelden is gebruikt als inspiratie voor de glooiende lijnen van deze prachtige design stoel.

Meer design stoelen van Charles & Ray Eames

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100