Echtheid designstoel bepalen. Hoe herken je een designstoel?

Echtheid designstoel bepalen

Echtheid designstoel bepalen – Originele Knoll.

Hoe herken je een designstoel? De echtheid van een designstoel bepalen is niet altijd even makkelijk en is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten.

Hedendaags design en designklassiekers herkennen

Ik maak zelf vaak onderscheid tussen twee soorten designstoelen. Je hebt hedendaags design en designklassiekers. De meeste meubels op designstoelen.org vallen in de laatste categorie.

Oké, we delen deze vraag dus op in tweeën. Ten eerste: ‘Hoe herken je de echtheid van een designklassieker?’. Designklassiekers zijn ontworpen door bekende ontwerpers zoals Charles & Ray Eams, Mies van der Rohe, of Gerrit Rietveld.
De originele ontwerpen worden vaak onder licentie nog steeds geproduceerd door bekende merken als Vitra, Cassina, Knoll of Thonet. Als de stoel redelijk nieuw is, zal de stoel ongetwijfeld een merkteken bevatten. Een voorbeeld van zo’n merkteken zie je hiernaast. Later meer over deze merktekens.

Echtheid designstoel bepalen – Hoe zit het met patenten?

Veel designklassiekers zijn ontworpen in de jaren ’30. Vaak zijn de patenten hiervan verlopen. Als dat zo is, dan mag iedere fabrikant de klassiekers namaken. Vaak ligt het recht om de naam van de ontwerper te gebruiken echter nog wel bij een fabrikant die de licentie heeft gekocht. Voorbeelden van merken die veel van dit soort rechten hebben zijn Cassina, Thonet en Knoll. Cassina heeft bijvoorbeeld het recht om stoelen Gerrit Rietveld en Le Corbusier te produceren. Soms zijn de rechten ook nog eens verdeeld over de wereld. Zo mag Knoll in de Verenigde staten bepaalde designklassiekers maken, die in Europa door Vitra op de markt worden gebracht.

Over het algemeen worden de remakes van deze merken gezien als echte designstoelen. De echtheid is vaak te controleren door bepaalde keurmerken die de verschillende merken gebruiken. Lees hiervoor de volgende artikelen:

Hedendaags designstoel herkennen

Dan het tweede deel van de vraag: ‘Hoe herken je de echtheid van een moderne designstoel?’ Het is namelijk wat bekrompen om te stellen dat alleen de designklassiekers van bekende ontwerpers als design mogen worden gezien. Er worden gelukkig nog heel veel spannende nieuw designmeubels ontworpen. Ook zijn er natuurlijk minder bekende designstoelen die absoluut geweldig zijn. Ik heb zelf bijvoorbeeld een hele coole stripstoel van de Nederlandse ontwerper Gijs Bakker. Dit is een meubel uit de jaren ’60. Het enige merkteken dat er op staat is een sticker van de producent (Castelein). Dit is geen stoel die je veel ziet, maar valt absoluut onder de noemer design. Je moet het ontwerp alleen echt eerder gezien hebben om het te herkennen.

Dan worden er natuurlijk ook nog heel veel nieuwe designstoelen gemaakt. Merken die zich puur op hedendaags design richten zijn bijvoorbeeld het Deense Hay, het Italiaanse Cappellini of het Britse Established & Sons. Er zijn ook een aantal goede Nederlandse designmerken de hedendaags design produceren. Voorbeelden hiervan zijn MOOOI van Marcel Wanders en Droog design.
Deze merken zijn stuk voor stuk eenvoudig ter herkennen omdat ze duidelijke merktekens op hun producten neerzetten.

Echtheid designstoel bepalen als er geen merk op zit

De beste ontwerpen zijn echter vaak het moeilijkste te herkennen. Op originele ontwerpen van Gerrit Rietveld uit 1941 staat juist geen merkteken. Daar hielden zij zich toen helemaal niet mee bezig. Om dit soort designstoelen te herkennen moet je het meubel gaan vergelijken met meubels die wel zeker aan deze ontwerper zijn toegeschreven. Experts gaan dan kijken met welke technieken het meubel is gemaakt en welke materialen er zijn gebruikt. Bij echt bijzondere exemplaren zou je zelfs na kunnen zoeken of in de administratie van de ontwerper toentertijd melding is gemaakt dat dit meubels is ontwikkeld.

Maar je wil natuurlijk weten of de stoel die jij gekocht hebt op de rommelmarkt nou echt is of niet. Wat ik altijd aanraad vooral te kijken naar de kwaliteit van het meubel. Als het perfect is afgewerkt en de stoffen van goede, zware kwaliteit zijn, dan kan het zo dat je met een echt designmeubel te maken hebt. Staat er echter geen merkten op, en is de afwerking niet perfect. Grote kans dat je helaas met een nepper te maken hebt.

Hopelijk helpt dit artikel bij het uitzoeken of jouw designstoel echt is!