Bauhaus stoelen

Wassily stoel

Wassily stoel van Marcel Breuer.

Bauhaus is een belangrijke designstroming uit de jaren ’20 van de 20e eeuw. Belangrijke Bauhaus ontwerpers die in onze design stoelen top 100 terugkomen zijn Marcel Breuer, Ludwig Mies van der Rohe en Mart Stam.

De stoelen die door ontwerpers die bij Bauhaus waren aangesloten behoren tot de modernistische stroming. Deze stroming is een reactie op de Art nouveau / Jugendstil die aan de start van de 20e eeuw het smaakbeeld domineerde. Art nouveau heeft veel tierelantijntjes. De modernisten moeten daar niets van hebben. De functie van de stoel staat voorop.

Dat Bauhaus stoelen zo iconisch zijn geworden is mede te danken aan het feit dat in die tijd ook metalen buizen steeds beter werden. Hierdoor konden de Bauhaus ontwerpers vrijuit buismeubels gaan ontwikkelen. Het was de Nederlander Mart Stam die al eerste een stoel zonder achterpoten ontwikkelde. Dit zorgde voor een groter zitcomfort, omdat de stoel dan een beetje veert. Het was de eveneens bij Bauhaus aangesloten ontwerper Marcel Breuer die razendsnel met de ontdekking van Stam aan de haal ging. Later hebben Breuer en Stam hier zelfs een rechtszaak om gevoerd. Uiteindelijk heeft de rechter beslist dat Mart Stam zich de uitvinder van de buizenstoel zonder achterpoten mag noemen, maar dat Marcel Breuer zich de uitvinder van het buismeubilair in zijn algemeen mag noemen.

Bekijk hieronder Bauhaus stoelen op Designstoelen.org worden besproken.

Stoelen van Marcel Breuer

Stoelen van Ludwig Mies van der Rohe

Overige Bauhaus stoelen:

Mart Stam S33 stoel

MR10 Ludwig Mies van der Rohe

De MR10 stoel van Ludwig Mies van der Rohe.