Marcel Breuer Wassily stoel

Wassily stoel

Marcel Breuer Wassily stoel

Bekijk de volgende stoel >>
Design stoelen top 100

 

Marcel Breuer ontwierp de Wassily stoel tussen 1925 en 1927. Volgens Wikipedia is het een fabel dat de stoel door Marcel Breuer werd ontworpen voor het woonhuis van de beroemde Russisch-Franse expressionistische kuntstschilder Wassily Kandinsky in Dessau bij het Bauhaus. De stoel is pas decennia later Wassily stoel gaan heten, nadat het Italiaanse merk Gavina de stoel opnieuw op de markt bracht. Kandinsky kreeg wel een exemplaar van de stoel van Marcel Breuer.

Marcel Breuer gaf zijn stoelen nummers. De Wassily stoel noemde hij No. 3.  De stoel wordt dan ook wel eens aangeduid als de B3-stoel. De Wassily stoel was absoluut revolutionair. Zowel door het gebruik van buismateriaal als de manier waarop hij geproduceerd werd. Het buismateriaal is verchroomd. De eerste versies waren vernikkeld. De zitting, leuning en armsteunen zijn gemaakt van leer of van canvas.

Vanaf de jaren ’20 tot in de tweede wereldoorlog werd de Wassily stoel (onder de naam B3-stoel) geproduceerd door het beroemde Duits-Oostenrijkse merk Thonet. De stoelen die door Thonet zijn gemaakt zijn uiterst zeldzaam.

Na de oorlog ging het Italiaanse  Gavina  de stoel produceren. Zij kwamen dus met de naam Wassily stoel. In 1968 kocht het Amerikaanse Knoll Gavina, en ging de productie over naar Knoll.

Marcel Breuer behoorde tot de Bauhaus beweging. De Wassily stoel is een van de beroemdste ontwerpen die de Bauhaus beweging heeft voortgebracht.

Namaak Wassily stoelen

Op het Internet kan je talloze namaak Wassily stoelen kopen. Het patent op het ontwerp is inmiddels verlopen, waardoor anderen hetzelfde ontwerp mogen produceren. Het recht op de naam “Wassily stoel” is echter wel nog steeds exclusief in handen van Knoll. Zij zijn dus de enige die deze naam mogen gebruiken. Een exemplaar van Knoll kost nieuw zo’n 1800 euro.

Wassily stoel Marcel Breuer

 

Meer design stoelen van Marcel Breuer

 

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100