S stoel Verner Panton - Designstoelen.org

S stoel Verner Panton

S stoel Vernon Panton

S stoel Vernon Panton (bron: arredativo.it).

Waar Verner Panton zijn grootste succes behaalden met een stoel van plastic (de beroemde, naar zichzelf vernoemde Panton stoel), grijpt hij met de S stoel terug op het traditionele multiplex. Hij zou na dit ontwerp een aantal jaar multiplex meubels blijven ontwerpen. Als je bij de Panton stoel het vermoeden had dat hij zich liet inspireren door de Zigzagstoel van Rietveld,  is het bij de S stoel toch wel evident.
Verner Panton zou zichzelf niet zijn als hij zijn ontwerpen niet een mooie twist mee zou geven. Zo ook bij deze S stoel. Het multiplex is zo gevormd, alsof het lijkt dat de stoel een beetje golft. Door de verflaag zie je ook niet dat de stoel van hout is. Je zou eerder denken dat hij van plastic is gemaakt.

Verner Panton ontwierp de S stoel eigenlijk al voor een design competitie in 1956, maar hij werd pas op de markt gebracht in 1966. Het grappige is dat de stoel wordt verkocht door de Firma Thonet, die normaal gesproken toch meer traditionele design stoelen op de markt brengt, zoals de ontwerpen van Marcel Breuer.

Meer Verner Panton stoelen

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100