DAR en DAX stoelen Charles & Ray Eames - Designstoelen.org

DAR en DAX stoelen Charles & Ray Eames

DAX stoel eames

DAX stoel Charles & Ray Eames.

De DAR en DAX stoelen van Charles & Ray Eames behoren tot een serie van plexiglas stoelen die zij vlak na de oorlog ontwierpen. Ook de beroemde RAR schommelstoel behoort tot deze collectie.

De collectie staat bekend als de Plastic Shell Group of chairs, en werd tussen 1950 en 1953 geproduceerd door Zenith Plastics uit Californië. Het was voor het eerst dat plastic stoelen echt in massa geproduceerd werden. Van 1953 tot 1972 werden de stoelen verkocht door de legendarische Herman Miller Company, die zo’n beetje alle ontwerpen van Charles & Ray Eames op de markt bracht.

De DAR stoel staat voor Dining Armchair Rod. DAX staat voor Dining Armchair with X-Base. De verschillen zitten uiteraard in de poten. Waar de DAR stoel een ingenieus raamwerk van metalen spijlen heeft, heeft de DAX stoel een wat wij tegenwoordig als klassiek onderstel zouden omschrijven. Volgens mij zag je in die tijd nog niet vaak zulk dun buismateriaal dat als frame voor een stoel kon dienen.

De DAX stoel werd tweede in een ontwerpwedstrijd van het MoMA in 1948, waar ook La Chaise van Charles & Ray Eames een inzending voor was.

Tegenwoordig worden de DAR en DAX stoel verkocht door het Zwiterse Vitra. Ze kosten zo’n 350 euro.

DAR stoel Vitra

De DAR stoel zoals hij tegenwoordig door Vitra wordt verkocht (bron: d-signmeubels.nl).

Meer stoelen van Charles & Ray Eames

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100