Barcelona stoel Ludwig Mies van der Rohe - Designstoelen.org

Barcelona stoel Ludwig Mies van der Rohe

Barcelona Stoel Ludwig Mies van der Rohe

Barcelona Stoel Ludwig Mies van der Rohe, met bijhorende salontafel en voetenbank (Bron: Bigbrands.nl).

De Barcelona stoel van Ludwig Mies van der Rohe is absoluut een van de bekendste design stoelen die ooit gemaakt is. De oorspronkelijke naam van de Barcelona stoel is MR90. Zoals gebruikelijk was in die tijd en in de Bauhaus beweging waar Ludwig Mies van der Rohe aan verbonden was, gaf men stoelen nummers, en zijn de namen pas later verzonnen. De naam Barcelona stoel komt van het feit dat Ludwig Mies van der Rohe deze stoel oorspronkelijk ontwierp voor het Duitse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Barcelona in 1929. De vorm van de stoel is geïnspireerd op de Sella Curulis, een traditionele Romeinse stoel.

De Barcelona stoel is gemaakt van gebogen verchroomde massief stalen strips. Eigenlijk is de materiaalkeuze zeer opmerkelijk, omdat Bauhaus ontwerpers in die tijd juist volop experimenteerde met buismateriaal.  De zitting en leuning zijn verbonden met leren banden. De kussens liggen los op de stoel. De stoel wordt ook wel gemaakt van massief geborstelde RVS strips. De kussens zijn gemaakt van leer, en wordt in verschillende kleuren gemaakt en geleverd.

Karakteristiek voor de Barcelona stoel is dat hij vrij breed is. Dit maakt hem heel comfortabel.  Bij de stoel hoort een bijpassende voetenbank, die uiteraard van dezelfde materialen is gemaakt. Daarnaast ontwikkelde Ludwig Mies van der Rohe een geweldige salontafel die bij de Barcelona stoel past.

Oorspronkelijk is werd de stoel gemaakt en verkocht door Josef Müller uit Berlijn. Vanaf 1948 wordt de stoel gemaakt en verkocht door het bekende Amerikaanse designmerk Knoll. Zij verkopen de Barcelona stoel nog steeds. Een originele Barcelona stoel van Knoll kost zo’n 6000 euro. Er zijn op het internet veel namaak stoelen te koop. Het kwaliteitsverschil is voor een getraind oog echter evident.

Barcelona stoel

Meer design stoelen van Ludwig Mies van der Rohe