Rood-blauwe stoel Gerrit Rietveld

Rood-blauwe stoel Gerrit Rietveld

Rood-blauwe stoel Gerrit Rietveld (bron: Design-museum.de).

Het oorspronkelijke design van de Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld komt uit 1917 – 1918, en heeft een naturelle houten afwerking. Gerrit Rietveld schilderde zijn revolutionaire stoel in 1921 in de primaire kleuren als gevolg van zijn samenwerking met de ‘de Stijl’ beweging. De stoel is ook in andere kleuren bekend, zo is in het Rijksmuseum een wit exemplaar te bewonderen. Met zijn eenvoudige constructie, was het de bedoeling dat de Rood-blauwe stoel in massa geproduceerd zou kunnen worden.

De Rood-blauwe stoel van Gerrit Rietveld is gemaakt van massief beukenhout en multiplex. De Rood-blauwe stoel is het bekendste ontwerp van Gerrit Rietveld. Het is een absoluut icoon van de Stijl beweging geworden. De stoel wordt in de volksmond dan ook nog wel eens de Rietveldstoel genoemd.

De Rood-blauwe stoel wordt nog steeds gemaakt en verkocht door het Italiaanse designmerk Cassina.  Nieuw kost hij ruim 2000 euro. De meubels van Rietveld die voor de tweede wereldoorlog zijn geproduceerd in zijn eigen werkplaats zijn uiteraard het meest gewild. Er zouden nog 40 vooroorlogse exemplaren van de Rood-blauwe stoel bekend zijn. Deze brengen op veilingen enkele tonnen op. Na de oorlog heeft Gerrit Rietveld zijn vaste meubelmaker Gerard Van de Groenekan nog tussen de 100 en de 200 exemplaren gemaakt.

Lees hier meer over Gerrit Rietveld en zijn werk.

Meer ontwerpen van Gerrit Rietveld

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100