Wiggle stoel Frank O. Gehry

Wiggle stoel Frank O. Gehry

Wiggle stoel Frank O. Gehry.

De Wiggle stoel van Frank O. Gehry is een van de beste design stoelen ooit gemaakt. De Wiggle stoel was onderdeel van de ‘easy edges serie’ die bestond uit maar liefst veertien ontwerpen. Wat deze serie zo bijzonder maakt is dat al deze ontwerpen gemaakt zijn van karton. In eerste instantie werden de kartonnen meubels gezien als een goed en goedkoop alternatief voor andere materialen.  Het was direct zo’n groot succes, dat Frank O. Gehry na drie maanden al besloot de meubels van de markt te halen. Hij was bang dat de populariteit van de goedkope meubels zijn naam als serieus architect zou schaden.
Pas in 1992 bracht het Zwiterse designmerk Vitra de Wiggle stoel opnieuw op de markt. In 1991 had Frank O. Gehry het wereldberoemde Gugenheim museum in het Spaanse Bilbao opgeleverd. Dat had van hem een architect van wereldfaam gemaakt. Vitra verkoopt de Wiggle stoel sindsdien dan ook als ‘high-end design’. De Wiggle stoel kost nu zo’n 750 euro.

Wat goed is aan de Wiggle stoel is natuurlijk het ontwerp. Een vorm als deze was nooit eerder gebruikt. Qua vorm past hij wat mij betreft in het rijtje van de Zigzagstoel van Rietveld en de S-stoel van Tom Dixon. Daarnaast was het gebruik van karton om een duurzame stoel te maken begin jaren ’70 natuurlijk sensationeel. Het gebruik van alternatieve materialen zou pas in de jaren ’90 door een groot aantal ontwerpers (waaronder veel Nederlandse designers) gangbaar worden.

Meer design stoelen van Frank O. Gehry

Powerplay stoel Frank O. Gehry

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100