Aluminium serie bureaustoelen Charles & Ray Eames - Designstoelen.org

Aluminium serie bureaustoelen Charles & Ray Eames

EA105 stoel Charles & Ray Eames

EA105 bureaustoel Charles & Ray Eames uit de Aluminium serie (bron: store.eckhart.nl).

Charles & Ray Eames ontwierpen in 1958 een serie geweldige design bureaustoelen met een basis van aluminium. De zogenaamde ‘Aluminium serie’ werd oorspronkelijk ontworpen om zowel binnens- als buitenshuis te kunnen worden gebruikt. Tijdens het ontwikkelen werd zelfs de werknaam ‘Leisure Group’ (oftewel vrije tijd groep) gebruikt. Het lot wil dat juist deze stoelen tot de meest iconische bureaustoelen ooit gemaakt is gaan horen.

Modellen die tot de Aluminium serie behoren zijn de EA105, EA115 en de EA117.

Kenmerkend voor de bureaustoelen in de Aluminium serie zijn niet zozeer het aluminium frame, maar eerder de prachtige zittingen. De zitting wordt gemaakt van leer of vinyl. Sommige modellen hebben wielen, anderen gewoon een voet. Ook hebben sommige modellen wel en anderen geen armleuningen. Kenmerkend voor alle modellen is dat zitting kan draaien. Iets dat later voor alle bureaustoelen de standaard werd.

De stoelen zijn in Amerika op de markt gebracht door de Herman Miller Company. In Europa worden de bureaustoelen van Charles & Ray Eames nog altijd in grote aantallen verkocht door Vitra.

EA115 stoel Aluminium serie Eames

EA115 bureaustoel Aluminium serie Charles & Ray Eames.

Meer design van Charles & Ray Eames

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100