S-stoel Tom Dixon

S-stoel Tom Dixon

S-stoel Tom Dixon

Tom Dixon ontwierp zijn iconisch S-stoel in 1987. Het vroege werk van Tom Dixon was zeer autonoom en niet geschikt voor productie. De S-stoel is dat zeker wel. Het is een van de top ontwerpen van het Italiaanse designmerk Cappellini.

Het ontwerp van deze stoel vinden wij echt geweldig. Als je de stoel vanaf de bovenkant bekijkt, dan zie je dat de stoel eigenlijk vrouwelijke rondingen heeft.

Tom Dixon wordt momenteel gezien als de grootste Britse meubelontwerper. Het leuke aan Dixon is, is dat hij autodidact is. De kunstacademie hield hij als snel voor gezien.

De S-stoel is gemaakt van een gebogen stalen frame. Er zijn verschillende versies van de S-stoel op de markt, maar de bekendste is bedekt met gevlochten riet. Andere versies van de S-stoel zijn bekleed met latex, een soort rood velours, en er is zelfs een versie op de markt met een koeienhuid.

De S-stoel is eigenlijk maar een heel klein en iel stoeltje. Hij is bedoeld als eetkamerstoel.

Andere S-stoelen

De S is een populaire vorm voor een design stoel. Rietveld had natuurlijk al zijn Zigzagstoel. De S-stoel van Tom Dixon moet je ook niet verwarren met de Panton stoel van Verner Panton. Die wordt in de volksmond ook wel eens de S-stoel genoemd. Om het makkelijk te maken heeft Panton ook nog eens een stoel gemaakt met de naam S stoel. Eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de stoel van Verner Panton een stuk eerder op de markt was dan die van Tom Dixon. De S stoel van Panton komt uit 1966.

Meer Tom Dixon stoelen

Pylon stoel Tom Dixon

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100