MR20 en MR10 stoelen Ludwig Mies van der Rohe - Designstoelen.org

MR20 en MR10 stoelen Ludwig Mies van der Rohe

MR20 Ludwig Mies van der Rohe

MR20 Ludwig Mies van der Rohe

De MR20 stoel van Ludwig Mies van der Rohe is van vernikkelde stalen buis. De zitting en rugleuning is gemaakt van gevlochten riet. Ook de geweldige armsteunen zijn deels bekleed met gevlochten riet. De MR20 stoel is ontworpen in 1927. Het broertje van de MR20 stoel is de MR10, die in hetzelfde jaar werd ontworpen. De MR10 heeft geen armsteunen.

Als je goed kijkt, zie je veel terug van het ontwerp van de S33 stoel van de Nederlander Mart Stam (die overigens ook aan de Bauhaus was verbonden en er zelfs les gaf). Alleen de voorkant is niet recht, maar rond, waardoor deze MR20 en MR10 stoelen van Ludwig Mies van der Rohe nog meer veert dan de S33.

De stoelen werden in eerste instantie gemaakt en verkocht door de Berliner Metallgewerbe Josef Müller. Later is de stoel opnieuw uitgebracht door zowel Knoll als Thonet.

Het ontwerp is geweldig comfortabel, doordat de buizen uit zichzelf lekker veren.  De MR20 stoel is wat ons betreft een van de mooiste voorbeelden van design stoelen die uit de Bauhaus beweging is voortgekomen.

In 1931 ontwierp Ludwig Mies van der Rohe ook nog de MR40 stoel. Die heeft exact hetzelfde model als de MR20, maar dan met kussens in plaats van de rieten zitting.

MR10 Ludwig Mies van der Rohe

De MR10 stoel van Ludwig Mies van der Rohe heeft geen armsteunen.

Meer stoelen van Ludwig Mies van der Rohe

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100