Houten Chaise longue Marcel Breuer

Houten chaise longue Marcel Breuer

Houten chaise longue Marcel Breuer (bron: Christies.com).

De houten Chaise longue van Marcel Breuer is gemaakt van een gelamineerd berken frame En een zitting van gebogen multiplex.

De Chaise longue van multiplex en gelamineerd hout van Marcel Breuer is onderdeel van een collectie van design meubels die hij ontwierp voor Jack Pritchard zijn Isokon Furniture Company. Voor dezelfde collectie maakte hij ook een multiplex Lounge stoel.  Door het succes van de multiplex  design stoelen van Alvar Aalto, die in 1933 furore maakte tijdens een tentoonstelling in Londen. De houten (of eigenlijk multiplex) ontwerpen van Marcel Breuer zijn eigenlijk houten uitvoeringen van eerdere ontwerpen van metaal. Ook deze Chaise Longue is hier een voorbeeld van.  Deze latere houten ontwerpen waren eigenlijk niet zo’n succes, omdat de houten pluggen in de loop der tijd los gingen zitten. De ontwerpen van Marcel Breuer zijn dus bijzonder sterk, maar misschien had hij een andere meubelmaker moeten zoeken.

Het feit dat deze houten Chaise Longue dus voor een fabriek was ontworpen, waardoor er wellicht vrij veel exemplaren zijn gemaakt, of de gebrekkige constructie zorgt er wellicht voor dat bovenstaande stoel uit rond 1936 bij Christies ‘slechts’ 6300 euro opbracht.

Meer ontwerpen van Marcel Breuer

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100