Witteveen Kinderstoel Gerrit Rietveld - Designstoelen.org

Witteveen Kinderstoel Gerrit Rietveld

Gerrit Rietveld Witteveen kinderstoel

Gerrit Rietveld Witteveen kinderstoel (bron: Stedelijkmuseum.nl)

De Witteveen Kinderstoel ontwierp Gerrit Rietveld in 1921 – 1922. Hij maakte de kinderstoel voor Hendrikus Johannes Witteveen, die later minister van Financiën zou worden. Wat de Witteveen Kinderstoel zo bijzonder maakt is dat hij multifunctioneel is. De stoel is zo neer te zetten dat het een soort box vormt.

Hoewel de Witteveen Kinderstoel uit 1922 stamt, is het ontwerp waarschijnlijk eerder gemaakt. Hierdoor zou het volgens de website van het Centraal Museum in Utrecht best eens kunnen zijn dat het  ontwerp van deze Kinderstoel het eerste ontwerp was waarbij Gerrit Rietveld zijn beroemde constructies met dunne latten ging toepassen.

In 2006 dook dit unieke exemplaar op. Daarmee is de Witteveen Kinderstoel het enige vroege exemplaar van dit type kinderstoelen dat van Gerrit Rietveld bewaard lijkt te zijn gebleven. In 2008 kochten het Centraal Museum Utrecht en het Stedelijk Museum  Amsterdam met hulp van enkele fondsen deze geweldige Witteveen Kinderstoel. Volgens de website van het Centraal Museum Utrecht doet de Witteveen Kinderstoel enigsinds denken aan de ladderstoel van Charles Rennie Mackintosh uit 1904. Het zou natuurlijk goed kunnen dat Gerrit Rietveld zich ook liet inspireren.

Witteveen Kinderstoel

Witteveen Kinderstoel uitgeklapt.

 

Meer Gerrit Rielveld stoelen op designstoelen.org

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100