Lounge stoel Charles & Ray Eames - Designstoelen.org

Lounge stoel Charles & Ray Eames

Lounge stoel Charles & Ray Eames

Lounge stoel Charles & Ray Eames (bron: Hermanmiller.com).

De No. 670 van Charles & Ray Eames is tegenwoordig beter bekend als de ‘Eames Lounge stoel’. De Lounge stoel is ontworpen in 1956. De Lounge stoel was het meest complexe en luxe ontwerp van het echtpaar Eames, en was hun eerste ontwerp dat echt voor de bovenkant van de markt bedoeld was. Dat is direct goed gelukt, want de Lounge stoel werd een voorbeeld als het gaat om luxe en comfort.

De basis van de stoel bestaat uit gebogen multiplex. Een materiaal dat Charles & Ray Eames in de jaren ’40 ook veel gebruikten.  Voor de Lounge stoel gebruikten ze echter een hele warme luxe houtsoort. De buitenkant van het multiplex is van rozenhout. De kussens zijn gemaakt van met luxe leer bekleed schuimrubber. De voet en de verbinding tussen de rugleuning en de hoofdsteun zijn gemaakt van aluminium. Aluminium gold toen nog als een zeer luxe metaalsoort.

Bij de Lounge stoel hoort een bijpassende voetenbank (in het Engels Ottoman genoemd). De voetenbank heeft als officiële naam No 671 gekregen.

De Lounge stoel en voetenbank worden gemaakt door het beroemde Amerikaanse designmerk Herman Miller. In Europa wordt de stoel verkocht door het Zwitserse topmerk Vitra.

Lounge stoel Hella Jongerius

Vitra liet gaf enkele jaren geleden de Nederlandse ontwerpster Hella Jongerius de opdracht de Lounge stoel een update te geven. Hella Jongerius koos ervoor de stoel in met wit in plaats van met zwart leer te bekleden. Ook koos ze ervoor het aluminium van de stoel niet te spuiten. Hierdoor komt de mooie matte textuur die aluminium van nature heeft mooi naar voren. We tonen het resultaat hieronder.
Blijkbaar beviel de samenwerking, want Vitra gaf Hella Jongerius later ook de opdracht om de collectie van de Franse ontwerper Jean Prouvé een update te geven. De versie van de Lounge stoel van Hella Jongerius kost bijna 8000 euro. De originele versie van Charles & Ray Eames kost nieuw zo’n 8500 euro.

Lounge stoel Hella Jongerius

Lounge stoel in de versie van Hella Jongerius voor Vitra (bron:bigbrands.nl).

Meer design stoelen van Charles & Ray Eames

 

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100