Beugelstoel Gerrit Rietveld

Buigelstoel Gerrit Rietveld

Buigelstoel Gerrit Rietveld (bron: Christies.com).

Gerrit Rietveld is natuurlijk vooral bekend om zijn beroemde houten design stoelen. In 1927 werd er echter ook volop geëxperimenteerd met buismateriaal, omdat in die tijd de kwaliteit van de buizen sterk verbeterde. Ook Gerrit Rietveld deed hier aan mee. Een van de resultaten is de mooie Beugelstoel uit dat jaar. De Beugelstoel werd gebruikt in heet eetgedeelte van het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht. Het toont de invloed van Marcel Breuer zijn werk op dat van Rietveld. Waar eerst Rietveld de Bauhaus ontwerpers nog inspireerde, is dit bij de Beugelstoel andersom.

Het frame van de Beugelstoel is van geschilderd buismateriaal. de zitting en achterkant zijn van gebogen multiplex. De manier hoe het multiplex gebogen is is natuurlijk ook heel bijzonder en knap gemaakt. Het multiplex is aan het stalen frame vastgeschroefd. De Beugelstoel is een van de eerst ontwerpen van Gerrit Rietveld dat in massaproductie is genomen.

Bovenstaande foto komt van de website van veilinghuis Christies. Deze Beugelstoel is in 2006 voor bijna 23.000 dollar verkocht.

Meer ontwerpen van Gerrit Rietveld

<< Vorige stoel
Design stoelen top 100

Volgende stoel >>
Design stoelen top 100